AD-plast 60 år

EN TILLBAKABLICK PÅ DE 60 ÅR SOM VARIT

AD-plast är årets nytänkare

2019 – Årets nytänkare

Tanken om drömfabriken, där allt styrs genom affärssystemet, har alltid varit en vision som funnits innanför AD-plasts väggar.

En del av den visionen innebar att all pallförflyttning ska styras genom affärssystemet där robotar och affärssystemet kommunicerar med varandra och som gör att personalen kan fokusera på kvalitetssäkring istället för godshantering. Därför hanteras all vår pallhantering idag helt automatiskt, något som vi blev uppmärksammade för 2019 då vi fick pris för ”Årets nytänkare”.

Med ett framåtriktat ledarskap, där delaktighet från medarbetare är en självklarhet, skapar pristagarna morgondagens arbetsplats. Det gör man genom att fokusera på innovativt tänkande, effektivitet och en attraktiv arbetsmiljö. Med ett uttalat hållbarhetsarbete är pristagarna förebilder för framtidens företagande. Därför tilldelas Michael och Anneli Jonsson på AD-plast priset för Årets nytänkare 2019

Kungligt besök på AD-plast

2015 – Carl XVI Gustaf besöker AD-plast

Den 27 maj fick vi på AD-plast ett mycket hedrande besök av Kung Carl XIV Gustaf som ville få information om hur förutsättningarna ser ut för länets företagare samt bli informerad om verksamheten.

”Det är det största och finaste besöket som ett företag kan få. Man jobbar och kämpar varje dag och så blir man hedrad på detta sätt. Det är så stort att det inte går att beskriva med ord” – Michael Jonsson

AD-plast vinner pris i energieffektivisering

2014 – Plastovationer Energieffektivisering

Redan 1997 började AD-plast att fokusera på miljöpåverkan och energieffektivisering. Under 1998 påbörjades investeringar för att skapa den optimerade fabriken och på så sätt blir mer konkurrenskraftiga med ett miljötänk i fokus.

Priset går till ett företag som verkligen har tagit energieffektiviseringen till en ny nivå. Genom att man för många år sedan kraftfullt och bestämt slog in på den energisnåla vägen, har man lyckats sänka sin energiförbrukning avsevärt. Per kilo producerad plast har AD-plast sedan 1998 fått ner sin energiförbrukning till 1,7 kW, samtidigt har de minskat sitt energibehov med hela 49,7 procent per producerat kilo plast.”

AD-plast vinner pris för metallersättning

2008 – Plastovationer metallersättning

Under 2007 påbörjades ett utvecklingsprojekt tillsammans med vår kund där ersättning av metall skulle göras. Genom framställandet av nytt material och anpassningar för formsprutning lyckades vi göra produkten billigare, lättare och starkare än motsvarigheten i metall.

vinnaren av Plastovationer 2008 är en liten detalj som på ett smart sätt fyller en stor funktion. Här har plast ersatt metall utan att konstruktionen gjorts större och ändå har funktionen förbättrats. Plast ger bättre styrka till lägre kostnad. Juryn uppskattar särskilt att snäckan till möbelmontering, från utveckling till produktion är en helsvensk produkt, samt att den sannolikt får konsumenterna att bli mer positivt inställda till plast

Plastköpare säljer tillbaka till säljaren

2004 – AD-plast köper Kendrion Holmbergs plastavdelning

Under 2003 fick AD-plast frågan om att köpa Kendrion Holmbergs plastavdelning då denna del skulle outsourcas. Köpet genomfördes och i början av 2004 flyttades hela plastavdelningen till AD-plast och Kendrion Holmbergs blev på så sätt AD-plasts största kund.

Flytten av produktion innebar att AD-plast utökade sin maskinpark med 15 formsprutor och antalet formsprutor blev då totalt 47 stycken. Även omsättningen ökade från ca 43 miljoner till ca 70 miljoner.

AD-plast kvalitetscertifieras

1997 – AD-plast certifieras enligt ISO 9001

I slutet av 90-talet fanns visionen om att växa, få en effektivare produktion och en bra arbetsmiljö genom att följa ett standardiserat arbetssätt enligt ”Toyota Way”, ett arbetssätt för att öka leveranssäkerheten och kvalitéten på producerade produkter. Detta resulterade i att AD-plast certifierades enligt ISO 9001 redan 1997.

Redan två år senare, 1999, miljöcertifierades även AD-plast enligt ISO 14001 och arbetet för den gröna fabriken hade tagit fart på allvar. Detta uppmärksammades 2014 då vi vann priset i energieffektivisering för att minskat energibehovet med 63,9% per kilo producerad plast. Något du kan läsa mer om längre upp på denna sidan.

2017 certifierades AD-plast också enligt arbetsmiljöcertifieringen ISO 45001.

Lillebror köper storebror

1994 – M-plast köper AD-plast Lorin AB

Under början av 1990-talet hade Donald Lorin börjat se sig om en eventuell köpare av bolaget då han funderade på att ta det lite lugnare.

Michael Jonsson, som 1986 hade startat M-plast i ett skjul intill förutvarande Mofors Bruk, fick nys om detta och såg chansen att snabbt växa sitt företag. Han ringde därför upp Lorin och sade ”jag köper det!”.

1994 stod det klart att M-plast, som då sysselsatte 3 anställda och omsatte 5 miljoner kronor, hade köpt AD-plast Lorin AB med 30 anställda och 30 miljoner i omsättning. ”Lillebror” köpte således ”storbror”. I samband med sammanslagningen bytte bolaget namn till AD-plast AB.

Nu tog utvecklingen fart på riktigt och Jonsson satte igång att investera i robotisering av fabriken, men även utbyggnad av produktions- och kontorslokaler.

Flytten till Norra industriområdet

1977 – Ny fabrik byggs igen

När antalet anställda uppgick till 8 personer år 1977 hade man återigen växt ur lokalerna och byggde då istället en ny fabrik på Norra industriområdet vid Stansgatan – där AD-plast finns idag.

Företaget fortsatte att växa och byggdes till ytterligare tre gånger.

Vid 1985 hade man 22 personer anställda och en omsättning på mellan 12-13 miljoner

AD-plast växer och behöver nya lokaler

1970 – Ny fabrik byggs

Trots grannarnas klagande fortsatte tillverkningen på undre våning fram till 1970. Då byggde man sin egen första fabrik vid Prästvägen i Anderstorp som omfattade cirka 200 kvadratmeter golvyta.

I samband med flytten blev Donald Lorin ensam ägare av företaget och bytte då även namn till AD-plast Donald Lorin AB. Med full fart av verktygstillverkning och plastproduktion lyckades man redan efter 9 månader att växa ur den nya fabriken och tvingades till att bygga ut ytterligare.

Vid denna tidpunkt sysselsatte Lorin 3 personer och hade en omsättning på drygt 1 miljon kronor.

Från verktygsmakare till formsprutare

1963 – AD-plast grundas

Arnold Fritzell och Donald Lorin bestämde sig 1963 för att starta en verksamhet ihop. Fritzell arbetade då på ”Fritzells mekaniska verkstad” som var beläget på övre våning i huset på bilden och Lorin arbetade då som verktygsmakare på ett annat företag. I samband med etableringen flyttade Fritzell ner sin verkstad till undervåningen och övervåningen gjordes istället om till bostad.

Vid sidan av sina ordinarie arbeten tillverkade Fritzell och Arnold till en början formvertyg. Så småningom köptes även en formspruta in som flyttades in på undre våning för att tillverka halvfabrikat till bilindustrin till AD-plasts första kund – som fortsatt är kund till AD-plast.

Dock var grannarna inte lika glada över den nya formsprutan då de snart klagade på att deras sängar rörde sig på nätterna.